איך אפשר לחסוך כסף וזמן בבחירה במסלול העצמאי? סקירה מלאה של ההבדלים בין המסלול העצמאי לבין שנת השלמה (שנה ד').

אם בעבר מספר הסטודנטים אשר וויתרו על שנת השלמה היה אפסי, הרי שבשנתיים האחרונות נדמה כי יותר ויותר סטודנטים בוחרים לוותר על שנת השלמה, ולגשת לבד לבחינות מועצת רואי החשבון, ללא "חסות" מוסדות הלימוד האקדמאיים.
תיכון- צבא – אוניברסיטה... טייס אוטומטי. ככה גם סטודנטים לחשבונאות ושנת השלמה. לקראת סיום שנה ג' המרצים מתחילים לדבר על "שנת ההשלמה" - AKA שנה ד' (ואז עושים פרצוף מפחיד). כולם, בגדול, נרשמים.
אין לי בעיה קונקרטית עם סטודנטים שהחליטו להסתייע בשנת השלמה במסגרת הכנה לבחינות מועצת רואי החשבון. אתם יודעים מה? אני בטוח שבאחד הגלגולים הקודמים גם אני הייתי סטודנט לחשבונאות שהחליט ללכת על בטוח. כן מפריע לי סטודנטים שעושים זאת מבלי לשקול את כל האפשרויות, לבחון מסלולים אחרים, ובעצם לשאול את עצמם – מדוע אני מוכן להוציא כל כך הרבה כסף? מה אני מקבל תמורתו?
במאמר זה אנסה להסביר מדוע לדעתי נכון לוותר על שנת השלמה וללמוד באופן עצמאי לבחינות מועצת רואי החשבון.

ניתן גם לצפות בסרטון שמסביר באופן מלא את ההבדלים בין שנת ההשלמה למסלול של בחינות המועצה:
 

 

אז בואו נתחיל...

נתונים

על מנת להיות רואה חשבון חוק מועצת רואי החשבון דורש עמידה ב- 15 בחינות מועצת רואי חשבון. סטודנט אשר סיים תואר בחשבונאות, זכאי לקבל פטור מ- 10 בחינות.
כלומר, לסטודנט עם "תואר ביד" נותרו 5 בחינות על מנת לסיים את חובותיו ולקבל רישיון לעסוק במקצוע ראיית החשבון (מלבד ההתמחות כמובן).
 
לעניין 5 בחינות מועצת רואי החשבון, נבצע הבחנה:
שנת השלמה – מקנה פטור מ- 3 בחינות: מיסים א', מיסים ב' ופיננסית א'
מסלול ללא שנת השלמה – צריך לגשת לבחינות מיסים א', מיסים ב' ופיננסית א'.
בכל מסלול חייבים לגשת לבחינה בפיננסית מתקדמת וביקורת מתקדמת.

 

השוואת מסלולים

מסלול שנת השלמה - שנה ד' מסלול עצמאי
בחינות פנימיות. משתנה בין מוסד לימוד אחד לשני
 
  פיננסית א' סופיות א'
  מיסים א'
2 בחינות הכנה בפיננסית מתקדמת
 
     
2 בחינות הכנה בביקורת מתקדמת
 
  מיסים ב' סופיות ב'
ביקורת מתקדמת   ביקורת מתקדמת
פיננסית מתקדמת   פיננסית מתקדמת
 
 

יתרונות המסלול ללא שנת השלמה

חיסכון בכסף ובזמן

מי שלומד את שנה ד' במסגרת שנת השלמה, כפוך לחוקי אותו מוסד: עליו לגשת לבחינות פנימיות מתישות על מנת לקבל זכאות לגשת לבחינות הסופיות.  נוצר מצב בעייתי, שמי שעושה שנת השלמה "קורס" עקב מספר אדיר של בחינות. לשם השוואה, סטודנט ששפר מזלו לעבור במעוד א' את כל בחינותיו, יבחן מספר מינימאלי של 10 בחינות. חברו שעושה שנת השלמה באופן עצמאי ייגש ל- 5 בחינות בלבד. לכאורה מספר הבחינות הרב בשנת השלמה מכין את הסטודנטים היטב לבחינת המועצה, בפועל, קיים פער זמן משמעותי בין המבחנים הסופיים של שנה ד' למבחני המועצה, שבו לרוב נשכח חלק מהחומר, ואז נאלץ הסטודנט ללמוד שוב את החומר.
נניח כי סטודנט בחר ללמוד שנת השלמה המכינה אותו לבחינה המועצה בינואר. הבחינות הסופיות – בחינות הכנה, להכירכם, נערכות בחודש אוגוסט-ספטמבר לערך, מספר חודשים לפני הבחינה הסופית (על מנת להספיק לבחון ב- 3 מועדים, ולתת ציונים). סטודנט שעבר את הבחינה במועד א', ייגש לבחינת המועצה עצמה קרוב ל- 6 חודשים לאחר מכן. כמה אתם זוכרים קורסים שעשיתם לפני חצי שנה?
סיטאוציה זו יוצרת "סחבת": לומדים שוב ושוב לבחינות, בעיקר כדי לשמור על החומר טרי בראש.
סטודנט שלומד שנה ד' באופן עצמאי ניגש פעם אחת למבחן "גדול", במקום למספר רב של בחינות קטנות, שמעבר בהם מקנה בעיקר את הזכות לגשת.. לבחינה הסופית.

ביקורת

עם יד על הלב, מי מאיתנו היה מוכן לשלם על קורס הכנה בביקורת? במסגרת שנת השלמה, סטודנט מקבל בעל כורחו קורס הכנה לביקורת: לימודים סיזיפיים במהלך השנה הכוללים 2 בחינות, אשר לרוב אחוז המעבר בהם בשנת השלמה נושק ל- 50%.
מבנה הבחינה בביקורת הוא כזה שאין המון ערך להכנה אקדמית: מי שמוצא סיכום טוב, מומלץ שיעבור עליו היטב. מעבר לכך שנת השלמה בהקשר של ביקורת היא בעיקר מטרד.

אז למי זה מתאים?

בסופו של דבר, כולנו יודעים שאת הלימוד האמיתי עושים עם המחברת לפני המבחן. שנת השלמה דומה לתואר – אך חריגה בהיקף החומר הנלמד בה.
אני טרם פגשתי מישהו שמסוגל לשבת כמה שעות בשיעור בפיננסית ובאמת להבין משהו. הלימוד האמיתי מתבצע בבית, בשקט.
מי שמרגיש שהוא מגיע לשיעורים ולא יוצא עם תועלת אמיתית, או במילא מסתמך בעיקר על המחברת של השכן – האם אתה בטוח שיש טעם להגיע פעמיים בשבוע לאוניברסיטה, ואז להגיע הביתה ולהתחיל מאפס?
אני לא אגיד לאף אחד לקחת סיכומים בלי לשלם עליהם. בהנחה שסטודנטים עושים זאת. מה ההבדל האמיתי בינם לבין הסטודנטים שיושבים בכיתה ולא מבינים כלום?

הסיכונים

ראשית אציין כי היכן שיש סיכוי, יש סיכון. הסכנה הגדולה הטמונה במסלול העצמאי הוא בחינות הביניים במיסים ובפיננסית א'.
עם זאת, אציין כי הבחינות ברמה סבירה, ואחוז המעבר בהם סביר אף הוא (ניתן לצפות בסטטיסטיקה באתר המועצה). רוב החומר בבחינות אלה הוא החומר המוכר מן התואר.
שנית, הסיכון הזה קיים במידה שווה גם למבחנים שאליהם ניגש מי שלומד את שנה ד' בחשבונאות באקדמיה- אין באמת הבדל של ממש בין לא לעבור את מיסים א' לבין לא לעבור את פיננסית ב'- בשני המקרים מדובר בעיכוב, ויש צורך לגשת למועד נוסף. אציין בפניכם כי אחוז המעבר במועדי א' במוסדות הלימוד נמוך בהרבה מאחוז המעבר בבחינות הביניים של מועצת רואי החשבון.
מכאן, הפטור המוקנה בשנת השלמה מבחינות ביניים לא בא בחינם..
נקודה חשובה נוספת -  שהסטאז' נמתח בפועל על פני למעלה משנתיים, כך שיש מספיק זמן לגשת למבחנים שוב תוך כדי הסטאז'.

איך עושים את זה מבחינת טכנית

מועצת רואי החשבון מקיימת בחינות בשתי מחזורים: מחזור חורף (נובמבר- ינואר) וקיץ (יוני- יולי). בכל מועד מתקיימים כל 15 הבחינות.

לאחר סיום תואר בחשבונאות, לרוב בחודש אוגוסט, ניתן להירשם לבחינות לפי הנוחות.
מי שמעדיף לגשת לפיננסית ב' וביקורת ב' ביולי, ורק לאחר מכן (בדצמבר) לגשת בנחת למיסים ב'. אני אישית נמנה על מי שמעדיף את האפשרות השניה.

בשורה התחתונה, ניתן לגשת לבחינות מועצה של רו"ח ללא שנת השלמה - תחסכו זמן וכסף.
אני מקווה שכעת יותר ברור איך ניתן לגשת למבחני מועצה בלי לעשות שנת השלמה.
 
אתר GOOL מציע הכנה מושלמת לבחינת מועצת רואי החשבון :
הסבר מלא של כל החומר התיאורטי ובנוסף פתרון מלא של כל הבחינות בפיננסית א' החל משנת 2007.
ניתן לקבל פרטים במייל או ללחוץ על הלינק למטה ולצפות במבחר הסרטונים.

בהצלחה בבחינות!
GOOL

התחל ללמוד

המלצות מפייסבוק


שיעורי ניסיון בחינם

שיעורי ניסיון בחינם

בואו להנות עכשיו גם אתם מהיתרונות של הלימודים באינטרנט וצפו בשיעורים חינם במגוון מקצועות כגון: סטטיסטיקה, מתמטיקה, כלכלה, חשבונאות, מימון ועוד...

לצפייה